Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

DUYGULANIM

DUYGULANIM
REKLAM ALANI
2 Ağustos 2022 09:00 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2022 18:02

HAYVAN DOSTLARIMIZ

Geride bıraktığımızı düşündüğümüz pandemi kapanma günlerinde herkesin bir arayışı oldu, dört duvar arasında vakit geçirebilmek için.

Kimi sanata yöneldi; çaldı, söyledi, resmetti…

Kimi ise buluşamadığı dostlarının yerine yeni bir canlı koydu.

Evet, hayvan dostlarımızdan bahsediyorum.

Öncesinde; “Ay yok, ben bir hayvanla aynı evde yapamam” gibi cümlelerde sert dille yorum yapanlar bile, bakış açılarını değiştirip birer dost edindiler kendilerine.

Doğanın her güzelliği gibi bu canlılar da renk kattı hayatımıza.

Yaşamımıza renk katan bu canlılar tabi bu ilgi karşısında birer metaya dönüştü. İnsanlar bu işin ticaretini yapıp para kazanmanın derdine düştü.

Hal böyle olunca; barınaklardan kaçırılan cins kedi köpekler mi dersiniz, sokaklardan toplanan hayvanlar mı dersiniz, hepsi kendini ya bir internet sitesinde ya da bir pet shop vitrininde buldu.

Şimdi gelelim sadede.

Biliyorsunuz 14 Temmuz itibariyle kedi köpek gibi evcil hayvanların pet shopcamekanlarının ardında sergilenerek satışı yasaklandı.

Peki bu durum beklentiyi karşılıyor mu?

Yani bu hayvanlar pet shoplarda satılmayınca sorun çözülüyor mu?

Peki sorun ne?

Sorun; bu canlıların yaşam koşulları.

Eğer öyleyse biz satışını yasaklamak yerine neden denetim getirmiyoruz.

Neden hayvanları çiftliklere terk ediyoruz. Bu çiftliklerde hayvanların bakımını kim sağlayacak. Satışı yapacak olan kişi bu çiftliği nasıl temin edecek. Eğer kiralayacaksa kira bedelini nasıl karşılayacak. Bu ve bunun gibi birçok sorun beraberinde gelecek.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince denetleneceği belirtilen çiftliklerde hangi şartlar aranacak. Aranan kriterlere hangi işletme uyum sağlayabilecek.

Tüm bu sorunlar yerine pet shopların denetimi yapılsa. Belediyelerin veteriner hekimleri haftanın bir gününü bu denetimlere ayırsa, olmaz mı?

Denetimde uygunsuz görülen bakımlar için ceza kesilse… Hayvanlara el koymaya varan cezalar caydırıcı olmaz mı?

Gerek çiftliklerde olsun, gerek pet shoplarda, onlarında birer canlı olduğunu unutmamak gerekir.

Sonuçta yüzlerce can söz konusu olan.

Sudan, gıdadan ve temiz havadan mahrum bırakılan yüzlerce can.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.