Dolar 32,5134
Euro 34,9154
Altın 2.441,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

TÜRK DİLİ

TÜRK DİLİ
REKLAM ALANI
24 Mayıs 2022 12:57 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:34

Bundan yıllaaar yıllar önce 1277’de Türkçenin başkenti olarak bilinen Karaman’da Karamanoğlu Mehmet Bey’in verdiği fermanla dilin önemine değinilmiş ve korunmasına karar verilmiştir. 13 Mayıs tarihli bu ferman ile dergâhta, divanda, mecliste ve sarayda, Türkçeden başka dil konuşulmaması net bir dille onaylanmıştır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ” ‘Türk’ demek ‘dil’ demektir. Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim; diyen insan, her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır” diyerek Türk dili ve kültürünün korunmasının önemine değinmiştir.

Atamızın da bahsettiği gibi dil demek, kültür demektir. Bu nedenledir ki, kültürümüzü korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için dilin özellikleri korunmalı ve dilimize sahip çıkılmalıdır.

Son yıllarda diyemeyeceğim çünkü uzun yıllardır böyle ki, batıya özenen gençlerin lügatımıza konuk ettiği kelimeler zamanla dilimize yerleşmiş ve güzel Türkçemizi yaralamıştır.

Günlük hayatımızın çok içinde olan ve artık yabancı kelime olduğu farkına bile varılamayan birkaç örnek vermek isterim.

OKEY : TAMAM

STICKER: ETİKET

ONLINE : AKTİF,ÇEVRİMİÇİ

EKSTREM: AŞIRI,SIRADIŞI

CENTER: MERKEZ

E-MAİL: ELEKTRONİK POSTA

ABSÜRT: SAÇMA

FULL: DOLU

KRİTER: ÖLÇÜT

YES: EVET

PRESTİJ: SAYGINLIK

JENERASYON: NESİL

PART TIME: YARI ZAMANLI

PET SHOP: EVCİL HAYVAN DÜKKANI

TOWER: KULE

LAPTOP: DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR

POZİSYON: DURUM

STAR: YILDIZ

STORE: MAĞAZA

FAST FOOD: HIZLI YEMEK

COFFEE: KAHVE

Konuyu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önceki beklentisini ifade eden cümle ile tamamlamak isterim;

“Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti; dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.”2 Eylül 1930. M.Kemal ATATÜRK

 

Türk kültürünü yaşamak ve yaşatabilmek dileğiyle…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Hanife Uzun dedi ki:

    Çok güzel ,aydınlatıcı bir yazı olmuş.Ozellikle Atatürk’ün bu konudaki düşüncelerini vurgulamıştır olman ayrıca hoşuma gitti. Kutlarım Nagihancigim.