Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

EKMEK NİMETTİR, YERE ATIP ÇİĞNEMEK SUÇTUR !

Oktay ZERRİN’in kaleminden..

EKMEK NİMETTİR, YERE ATIP ÇİĞNEMEK SUÇTUR !
REKLAM ALANI
13 Eylül 2019 09:00 | Son Güncellenme: 12 Eylül 2019 18:06

Ekmek ! Ne güzel, ne iç çekici bir kelime değil mi ?Ekmek; alınteri, ekmek sofralarımızın vazgeçilmezi. Sabah akşam dışarda bir kaç ekmek için hayat kavgası, yaşam mücadelesi veren işcinin, memurun, amirin; kısacası her meslek ve sınıftan milyonlarca insanın kazanmaya çalıştığı güzel bir nimettir ekmek.
Ya simit ? Simit deyip geçmeyelim öyle ! O da ayrı bir nimettir. O da emek ile hamurun fırından çıkıp evlerimize giren, işyerleri ve çarşıda, pazarda satılan bir başka ürünü ekmeğin.
Peki; madem ki ekmek kadar kutsal, emek ve alın teri kadar güzel ve anlamlı bu simitlerin, geçenlerde medyaya, kamuoyuna kadar düşen talihsiz macerasını hiç duydunuzu mu ? Basın’ da haberler yapıldı, hiç okudunuz mu ?
İstanbul’ da ünlü bir lisede; yeni eğitim-öğretimyılı için mâlum okula kayıt olup eğitim için kabul edilen yeni öğrenciler; güyâ gelenek imiş de, tören düzenlenmiş ve tören geçidinde bu yeni öğrencilerin başları üstünden sözünü ettiğimiz, o nimet dediğimiz ve bildiğimiz yüzlerce simit fırlatılıp yerlere atılmış ve çiğnenmiş !
Ey Allah’ ım ne günlere kaldık Yarab’ bim ! Bakalım daha bunu gibi ne saçmalıklara şahit olacağız. Ya arkadaş; hafızam almıyor, aklım almıyor; sen nasıl olur da yüzlerce simidi onca öğrencinin başı üzerinden fırlatıp atarsın ?
Bu mudur eğitimcilik, bu mudur gelenek dediğiniz zırva iş ? Yazıklar olsun dememek elde değil !
Biz ki; bırakın ekmeği, bir ekmek parçası, bir ekmek kırıntısı bile olsa yerden alıp; öperek alnımıza koyup güvenli bir yere koyarız. Niçin yaparız bunu; herhalde Millet görsün de bizi alkışlasın diye değil !
Bu bir kere millî bir görevdir. Bir insanlık görevidir. Madem ki ekmek bir nimettir; o zaman bizler de bu nimete gereken saygıyı göstereceğiz, göstermeliyiz de.
Yok öyle üç kuruşa beş köfte ! Simit atmak da neymiş efendim ? Gelenekmiş; yere batsın böyle gelenek, olmaz olsun ! Sen kalk; onca alınteri gerektiren bir nimeti yerlere savur, üzerinden ezerek geç, oldu mu şimdi ! Bu mu gelenek ?
Bu olsa olsa manevî değerlerimiz karşı yapılan bir saygsızlıktır ve kesinlikle nimete karşı işlenen bir suçtur ! Biz, bu mübarek ve cennet ülkede; böyle saçma-sapan gelenekler istemiyoruz !
Hele hele bunu da yapanlar, o çok güvendiğimiz, çocuklarımızı gururla teslim ettiğimiz öğretmenler, idareciler olunca bu işin ciddiyeti ve boyutu da o oranda değişiyor !
Ya arkadaş, hadi mezunyetlerde kep atmayı, fırlatmayı, cicili- bicili elbiseler, kıyafetler giymeyi anladık da şimdi bu gelenek adına; simit gibi bir nimeti atıp ezmek ne menem bir gelenektir öyle ?
Simitler, havalarda uçuşurken; okul görevlilerinin de atılan ve parçalanan simitleri süpürgelerle temizleme gayretleri de işin ve tatsız bu olayın ayrı bir olumsuz şekli!
Vay be ! Şu ülkenin geldiği konuma, duruma bir bakın hele ! Biz böyle bir ülke de böyle bir gelenek de böyle bir eğitim de istemiyoruz.
Biz yaptığı ve yapacağı güzel eğitim ile göğüslerimizi kabartacak öğretmenler ve öğrenciler istiyoruz !
Saygılarımla.
Oktay ZERRİN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.