Dolar 32,4932
Euro 34,9317
Altın 2.431,38
BİST 9.789,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

FINDIKTA YEVMİYE ÜCRETLERİ BELLİ OLDU!

Karadeniz’de Samsun dahil 7 ilde fındıktaki yevmiye fiyatının ne olacağı merak ediliyor. İlk haber Zonguldak Alaplı’dan geldi. En düşük ücret 216 lira olacak

FINDIKTA YEVMİYE   ÜCRETLERİ BELLİ OLDU!
REKLAM ALANI
13 Temmuz 2022 17:47

Düzce, Ordu, Giresun, Sakarya, Samsun, Trabzon, Zonguldak illerinde her yıl fındık çalışanları için Valilik tarafından yevmiye fiyatları belirleniyor. Bu yıl henüz Valilik tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Fakat geçen senenin yevmiye fiyatlarına göre bu yıl bazı tahminler yapılıyor.

250 İLE 280 LİRA ARASINDA
2022 yılı için henüz tüm iller için güncel fındık yevmiye ücretleri açıklanmadı. Fakat genellikle her yıl ortalama 10-20 tl zam geliyordu. Lakin bu yıl döviz ve enflasyonun artmasıyla birlikte fiyatlarda 2 kata yakın artış bekleniyor. Geçtiğimiz yıl çoğu şehrimizde fındık yevmiye fiyatları 120-150 tl olmuştu. Bu yıl ise bazı şehirlerde günlük yevmiye işçi ücreti 250-280 tl arasında olacağı tahmin ediliyor.

MEVSİKLİK TARIM İŞÇİLERİ
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Mevsimlik Tarım İşçileri İlçe İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Kaymakam Vedat Yılmaz başkanlığında toplanan kurul, 2022 yılı fındık hasadı döneminde mevsimlik tarım işçilerinin çalıştırılmasıyla ilgili uyulması gereken kuralları belirledi.

ÜCRETLER GECİKTİRİLMEYECEK
Kararlara göre, fındık toplama işlerinde çalışabilme kıstaslarına uygun olanların yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın ücretlendirilmesi, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliğinin 12. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen “İşçilerin günlük brüt kazançları 4857 Sayılı İş Kanununun 39. maddesinde belirtilen asgari ücretin altında olamaz” ibaresine göre belirlenecek, bu ücretler işin bitmesine müteakip geciktirilmeden ödenecek.

EN DÜŞÜK ÜCRET 216 LİRA OLACAK
İşçi ile işveren arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda uygulanacak karar gereği, fındık işçisinin günlük yevmiyesi en düşük 216 lira olacak. Hasat döneminde fındık toplama işlerinde 16-65 yaş arasında olan işçilerin çalıştırılacak. Kronik rahatsızlığı olanlar ve 16 yaşından küçükler çalıştırılmayacak, çalıştıranlar hakkında İş Kanununun 71. ve 104. maddeleri gereği işlem yapılacak. İlçe dışından gelen mevsimlik tarım işçileri kayıt altına alınacak, çocuklarının eğitimine devam ettirilmesi sağlanacak.

TOPLU ALANLAR DIŞINDA ÇADIR YOK
Mevsimlik tarım işçilerinin konaklamasıyla ilgili de bir dizi kararlar alındı. Buna göre, toplu çadır alanı olarak Aşağıdağ ve Mollabey köyü barınma sahası belirlendi. Kaymakamlık onayı alınmadan bu alanlar dışında toplu çadır kurularak barınma sahası oluşturulmasına izin verilmeyecek.

İşçiler, arazi sahipleri ya da işverenler tarafından meskenlerde barındırılacak. Konut yetersizliği halinde su, tuvalet, güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların ve sosyal mesafe şartlarının sağlanabileceği bahçe, tarla gibi işverenin evlerinin kenarlarındaki onay verilen açık alanlarda seyyar çadır kurulmasına izin verilebilecek. Ancak bu alanlara sadece bir aileye ait çadırların kurulmasına izin verilecek.
Ayrıca, mevsimlik tarım işçilerini çalıştıran üreticilerden kurallara optimum seviyede riayet edenlere tebrik plaketi verilecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.