Dolar 32,3867
Euro 34,7927
Altın 2.406,28
BİST 10.184,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

GÖRKEMLİ KUTLAMALAR!

Kurtuluş Mücadelesi’nin meşale şehri Samsun, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını da birbirinden önemli ve görkemli etkinliklerle coşku içerisinde ve gururla kutladı

GÖRKEMLİ KUTLAMALAR!
REKLAM ALANI
29 Ekim 2023 18:42

Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru’yla gelerek 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele meşalesini yaktıkları ilk adım şehri Samsun’nda da aylar öncesinden başlayan birçok etkinlikle coşku, heyecan ve gururla kutlandı.

Samsun’a 100’üncü yıla dair gerçekleştirilen kutlamalarla ilgili olarak Samsun Valiği’nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

KURTULUŞ YOLU BİSİKLET TURU
Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı Etkinleri kapsamında Samsun’da ilk olarak, Tütün İskelesi’nde başlayan ve Kurtuluş Yolu, Amasya, Çorum, Tokat ve Kahramankazan rotası üzerinden Ankara’da ilk Meclis binasında son bulan Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu’nun startı Valimiz Sayın Orhan Tavlı ve protokol üyelerinin katılımıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda verildi.

ATATÜRK’Ü VE ESERİNİ ANLAMAK
100. Yıl etkinliklerinin bir sonraki adresi, Araştırmacı-Yazar Dr. Ali Güler’in sunumuyla gerçekleştirilen ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk’ü ve Eserini Anlamak’ konulu konferansla Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu oldu.

100’ÜNCÜ YIL ADALET SPOR OYUNLARI
13-15 Ekim tarihleri arasında 100. Yıl Adalet Spor Oyunları’na ev sahipliği yapan Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu oldu. 42 ilden katılan 421 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen 100. Yıl Adalet Spor Oyunları’nın açılış töreni, Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç, Valimiz Sayın Orhan Tavlı, protokol üyeleri, sporcular ve vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirildi.

SAMSUN KÜLTÜR VE SANAT ÇALIŞTAYI
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 19-22 Ekim 2023 tarihleri arasında Türkiye Yüzyılı’nda Kültür ve Sanatın Rotası Samsun’da Belirleniyor mottosuyla düzenlenen Kültür ve Sanat Çalıştayı’nda Türkiye’nin kültür ve sanat alanındaki en önemli isimleri konferanslar verdi.

CUMHURİYET KUPASI SATRANÇ TURNUVASI
21-22 Ekim 2023 tarihlerinde Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün koordinesinde Türkiye Satranç Federasyonu tarafından İlkadım Okçuluk Salonu’nda 13 kategoride düzenlenen 100. Yıl Cumhuriyet Kupası Satranç Turnuvası da çekişmeli müsabakalara ev sahipliği yaptı.

SANAT TARİHİ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU
25 Ekim 2023 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın iş birliği ile OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi’nde 27. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu düzenlendi.

MEVLİD-İ ŞERİF VE HATİM DUASI
Tarihler 27 Ekim 2023 Cuma gününü gösterdiğinde ise Valimiz Sayın Orhan Tavlı, protokol üyeleri ve vatandaşlarımızın katılımıyla, İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü iş birliğinde İmam Hatip Okulları öğrencileri ve din görevlileri tarafından şehitlerimiz ve ahirete irtihal eden gazilerimiz için Büyük Cami’de Mevlid-i Şerif ve Hatim Duası programı icra edildi.

Karadeniz’in incisi Samsun, Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın hemen öncesinde 28 Ekim 2023 Cumartesi günü de birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.

SOLOTÜRK SELAMLAMA UÇUŞU
İlk olarak SOLOTÜRK, Valimiz Sayın Orhan Tavlı, protokol üyeleri ve 7’den 70’e Tütün İskelesi’ne akın eden vatandaşlarımıza Samsun semalarında adrenalin dolu muhteşem Selamlama Uçuşu gösterisi sundu.

ONUR ANITI’NA ÇELENK SUNUMU
VE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ
Gösterinin ardından Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Garnizon Komutanı Sayın Gazi Tümgeneral Davut Ala ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir Onur Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirdi. Burada Anıt Şeref Defterini imzalayan Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hitaben yazdığı mesajında “100 yıl önce şahsınızın önderliğinde dedelerimiz ve ninelerimizin el birliği ile tohumları atılan Cumhuriyetimiz bugün gölgesinde gençlerimizin huzur bulduğu, milletçe bir arada rahat bir nefes aldığımız asırlık bir çınardır artık.” İfadelerine yer verdi.

Onur Anıtı’ndaki törenin ardından Cumhuriyet coşkusu, Valimiz Sayın Orhan Tavlı, binlerce vatandaşımız ve öğrencimizin şanlı Türk bayrağımızla büyük bir gurur ve heyecanla gerçekleştirdiği Cumhuriyet Yürüyüşü’yle devam etti.

ŞEHİTLİKLERİ ZİYARET
Cumhuriyet Yürüyüşü’nün ardından Valimiz Sayın Orhan Tavlı, protokol üyeleri, şehit ailelerimiz ve gazilerimiz, Kıranköy Mezarlığı ve Asri Mezarlık’taki şehitlikleri ziyaret ederek, Aziz Şehitlerimiz için dua okudular.

TEBRİKAT VE BAYRAM TÖRENİ
29 Ekim 2023 Pazar günü Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Garnizon Komutanı Sayın Gazi Tümgeneral Davut Ala ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir’in Valiliğimiz Yaşayan Atatürk Salonu’nda düzenlenen Tebrikat Töreni’nde tebrikleri kabul etmesiyle başlayan Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, Fuar Caddesi Kurtuluş Yolu’nda Valimiz Sayın Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı hanımefendi, Samsun Milletvekilleri Sayın Av. Ersan Aksu, Sayın Mehmet Karaman ve Sayın Dr. Murat Çan, Garnizon Komutanı Sayın Gazi Tümgeneral Davut Ala ve eşi Selda Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir ve eşi Ümmühan Demir, protokol üyeleri, vatandaşlarımız, gazilerimiz, askerlerimiz ve öğrencilerimizin katılımıyla düzenlenen Bayram Töreni ve Tören Geçişiyle devam etti.


Buradaki törende Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Garnizon Komutanı Sayın Gazi Tümgeneral Davut Ala ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir’in halkın ve törene katılanların bayramını kutlaması, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’mızın okunması ve şanlı bayrağımızın göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

VALİ TAVLI: ÇELİKTEN İRADE REHBERİMİZDİR
Valimiz Orhan Tavlı törende yaptığı konuşmasında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kahraman Türk milletinin 29 Ekim 1923’te kurduğu ve bizlere en değerli miras olarak bıraktığı Cumhuriyetimize bizler de tüm kazanımlarıyla birlikte sonsuza kadar sahip çıkacak, milli ve manevi değerlerimizden aldığımız güçle ekonomisi, sanayisi, eğitimi, spor ve turizmi başta olmak üzere her bakımdan müreffeh bir Türkiye Cumhuriyeti hedefine ulaşmak için gayretle çalışmayı sürdüreceğiz. Milli Mücadeleyi zafere taşıyan ve Cumhuriyetimize hayat veren çelikten irade, 100 yıldır olduğu gibi bundan sonra da yürüteceğimiz çalışmalarımızda rehberimiz olmaya devam edecektir” dedi.

KOMANDO BÖLÜĞÜ VE SAHİL GÜVENLİK GÖSTERİSİ
Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından tören şiirlerin okunması, Kavak Jandarma Komando Bölüğü gösterisi, halk oyunu ve spor gösterileri, askeri bando konseri ve tören geçişiyle sona erdi.
Fuar Caddesi’ndeki töreni sonrası tüm katılımcılar Tütün İskelesi’nde Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından sunulan arama kurtarma gösterisi ile Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığının Deniz Polisiyle birlikte düzenlediği tören geçişini izledi.

CUMHURİYET BAYRAMI KABUL TÖRENİ
Bayram töreni ve tören geçişinin ardından Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon Şehit Ömer Halisdemir Salonu’nda Valimiz Sayın Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı hanımefendinin ev sahipliğinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni gerçekleştirildi. Törende yaptığı hitapta, Türk milletinin makus talihini değiştiren Bandırma Vapuru’yla 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya çıkarak Milli Mücadele’nin ilk adımını Samsunlularla birlikte attığını ve bugün 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin, Samsun’dan başlayan İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan birisi olarak Aziz Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin sembolü olduğunu ifade ederek, “Cumhuriyetimizin 100. yılıyla başlayan bu yüzyılın siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik başta olmak üzere her alanda Türkiye Yüzyılı olacağına ve buna Samsun olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük katkılar sunacağımıza yürekten inanıyorum. Türkiye Yüzyılı’nı milli ve manevi değerlerimiz temelinde maziden atiye kurduğumuz köprüyle hep birlikte yükseltmek için gayret göstermeye devam edeceğiz.” dedi.

İLKADIMDAN KURTULUŞA SERGİSİ
Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlama programı Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’nde düzenlenen İlk Adımdan Kurtuluşa Milli Mücadele Sergisiyle sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.