Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

İŞTE ‘MEMUR VE EMEKLİ’ ZAMMI!

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,45 arttı

İŞTE   ‘MEMUR VE EMEKLİ’   ZAMMI!
REKLAM ALANI
5 Temmuz 2021 15:16

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Buna göre, TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,55 artış gerçekleşti.

Böylece 6 aylık dönemde, yılbaşında belirlenen yüzde 3’lük zam aşıldı. Buna göre, memurlar ve emekliler yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Zam oranının ise yüzde 8,45 olması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının da yüzde 8,45 olması bekleniyor. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Temmuz’da alacak.

MAAŞ ARTIŞI YÜZDE 8.45 OLACAK
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, açıklanan enflasyon verilerini değerlendirdi. Maaş artışlarının son 6 aylık TÜFE’ye göre belirlendiğini belirten Zengin, “Bu çerçevede, memurların ve memur emeklilerinin temmuz ayı maaş artışları 8,45, yine Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin de maaş artışları yüzde 8,45 oranında olacak” dedi.

KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM HEYETİ
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarının toplu sözleşmeye göre yapıldığını belirten Zengin, zamların, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti tarafından ocak ve temmuz ayında yüzde 3 olarak belirlendiğini hatırlattı.
TÜFE’nin yüzde 3’ü aşan kısmı için de enflasyon farkı ödeneceğini dile getiren Zengin, “Bu çerçevede baktığımızda memurlara ve memur emeklilerine, temmuz ayında yüzde 3, 5,45 de enflasyon farkı olmak üzere toplamda 8,45 maaşları zamlanmış oldu.” ifadelerini kullandı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışlarının da son 6 ayda gerçekleşen TÜFE oranında olduğunu kaydeden Tarkan Zengin, emeklilerin de yüzde 8,45 TÜFE oranında zam alacağını söyledi.

YAKLAŞIK 18 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
Rakamların doğrudan yaklaşık 18 milyon kişiyi ilgilendirdiğini vurgulayan Zengin, şunları söyledi:

“Biz sadece emeklilerin maaşının etkilendiğini düşünüyoruz. Bir kere doğrudan yaklaşık 18 milyon kişiyi ilgilendiriyor. 13 milyon emeklimiz var. Bu emekliler tabii yaşlılık aylığı alanlar değil, malullük, ölüm aylığı ve iş görmezlik aylığı alanlar yaklaşık 13 milyon. Sözleşmeliler dahil olmak üzere aktif çalışan memur sayısı 3,5 milyon. 1,5 milyon civarında evde bakım maaşı alan var. Engelli maaşı ve 65 yaş aylığı alanlar da dahil edildiğinde yaklaşık 18 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiriyor.”

KIDEM TAZMİNATI TAVAN TUTARI
Tarık Zengin, “Aynı zamanda burada kıdem tazminatı tavanı da memur maaşlarına göre belirlendiği için milyonlarca kamu işçisinin alacağı kıdem tazminatı tavan tutarını da bugün açıklanan rakam belirliyor. Kıdem tazminatı tavan tutarı 7 bin 638 liraydı. Bunun üzerine 8,45’lik oranı ilave ettiğimizde de yeni kıdem tazminatı tavan tutarı ortaya çıkacak” dedi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.