Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Şahin, “Dekarda 300-500 kg fındığı rahatlıkla üretebiliriz.”

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, korona vakası ile toprağın değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığına dikkat çekti

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Şahin, “Dekarda 300-500 kg fındığı rahatlıkla üretebiliriz.”
REKLAM ALANI
27 Mayıs 2020 13:36

Toprak fabrika, sahibi de fabrikatördür

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarının öncülerinden olan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, korona vakası ile toprağın değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığına dikkat çekerek, “Toprak bir fabrikadır. Sahibi de fabrikatördür” dedi.

Fındık kurdu ve yabancı otlarla mücadele zamanıdır

Sektörle ilgili kuruluşların fındık üreticisini bahçeye çekmek için organize ettikleri, “Bahçeye Gel” programına destek için açıklamalarda bulunan Mustafa Şahin, bahçelerin bir çocuktan farkı bulunmadığını, her insan gibi bahçelerinde ihtiyaçları olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Bir çocuk nasıl besleniyor ise fındık dalları da aynısını bekler. Yetiştiği topraktan aldığı güneşe kadar kendisine yardımcı olunmasını ister. Bunlar yapılırsa da ödülünü azami ölçüde verir. Fındık gibi dünyadan talep gören ve iyi para eden bir ürüne bu şekilde bakmamız lazımdır. Bakarsak, fındığın üretildiği doğu da dekarda en az 300, orta Karadeniz ve Batı da ise 400-500 kg ürün alabiliriz. Bu kadar ürünü alabilmek için bugünlerde fındık kurdu ve küllemeye karşı ilaçlı mücadele edilmesi, bitkinin gıdası ortak olan yabancı otlarla birlikte dip sürgünlerinin de temizlenmesi gerekir. Modern ve bilimsel tarım uygulamaları ile çabalarımızı birleştirirsek fındıkta verim ve kaliteyi arttırıp, başta üreticilerimiz olmak üzere ülkemiz kazanır.”

Toprağın vazgeçilemez ve kalıcı bir değer olduğunun son vaka nedeniyle bir kere daha anlaşıldığını ve ülkelerinde ekonomi politikalarını artık toprağa göre yapmaya başladıklarını belirten Mustafa Şahin, “Toprak bir fabrika, dolayısı ile sahibi de fabrikatördür. Kimse toprağının azlığına çokluğuna bakmamalı. Bir dönümde bile çok şeylerin yapılabileceğini bilmelidir. Fındık bahçesi de bir işletmedir. Karadeniz’de 20 dekar bahçesi olan bir işsiz kendine iş arıyor ise, işten kaçıyor demektir. Bir dekarda bile üretim yapmak, mutluluktur. Çünkü en büyük mutluluk üretim, üretim, üretimdir. Ancak bu işi yapacak kişi önce kendini yetiştirecektir. Kendini yetiştirmeyen birinin verimli ve kaliteli fındık yetiştirmesi mümkün değildir. Çünkü, yetiştirmeyi bilmeyenden yetiştirici olmaz. Yetiştirici olamamış biri de bahçeye yarar değil, zarar verir. Yani böyle biri bahçeye bırakın yararı, zarar vermese, bahçe yine ona ürün verir” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.