Dolar 32,5516
Euro 34,9670
Altın 2.423,82
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

‘KORUMA ALTINA ALINSIN!..’

Prof. Dr. Osman Samsun, “Eğer 6 Karadeniz ülkesi hep birlikte bir çaba içerisine girmezlerse, Karadeniz balıkçılığında en önemli yeri tutan hamsi, çok daha azalacak” dedi

‘KORUMA ALTINA ALINSIN!..’
REKLAM ALANI
6 Ocak 2023 15:50 | Son Güncellenme: 6 Ocak 2023 15:53

Karadeniz’de avlanan hamsilerin boylarının geçen yıllara göre daha küçük ve daha az yağlı olduğunu kaydeden Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, hamsi sürülerinin dağınık ve boylarının da yaklaşık 6-8 santimetre olduğunu söyledi.

'KORUMA ALTINA ALINSIN!..'

YAĞ ORANLARINDA DA DÜŞÜŞ
Yasal sınırın altında avlanan hamsilerin fabrikalarda değerlendirildiğine değinen Prof. Dr. Samsun, “Hamsinin küçük olması aynı zamanda et veriminin ve yağ oranının da düştüğünü bize göstermekte. Fabrikalara giden hamsilerin yağ oranının yüzde 7-8 olduğu ifade edilmekte. Önceki yıllarda bunun yüzde 10-12’ye kadar olduğunu biliyoruz. Diğer balıklar da yine yağ oranının düşük olduğunu görmekteyiz” dedi.

'KORUMA ALTINA ALINSIN!..'

HAMSİ STOKLARI TEHLİKEDE
Gırgır teknelerinin Gürcistan tarafında yoğun şekilde hamsi avladığını söyleyen Prof. Dr. Samsun, “Hamsinin bu kadar yoğun avlanması, bu sezonun daha önceki sezonlarla karşılaştırıldığında hamsi stoklarında gerçekten tehlikeli bir durum olduğunu anlamaktayız. Boylarının küçülmesi, av sezonunun daha kısa sezona yayılması, et oranının zayıflaması bu balık üzerinde aşırı avcılık olduğunu bize ifade etmektedir” diye konuştu.

KARADENİZ ÜLKELERİNE ÇAĞRI
Geçmiş yıllarda aralık-ocak ayında deniz suyunun soğuyup hamsilerin de derin kuyulara indiğini ve burada gırgır teknelerince avlandığını ifade eden Prof. Dr. Samsun, gelinen durumun balıkçılardan kaynaklı değil, iklimsel değişikliklere bağlı olduğunu söyledi. Ancak yine de avcılığın kontrol altına alınması gerektiğine değinen Prof. Dr. Samsun, “Şimdi hava sıcak olduğu için hamsi toplanamıyor, deniz soğumadığı içinse yağlanamıyor. Eğer önlem alınmazsa, eğer 6 Karadeniz ülkesi hep birlikte bir çaba içerisine girmezlerse, Karadeniz balıkçılığında en önemli yeri tutan hamsinin ileriki yıllarda çok daha azalacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bunun için Karadeniz ülkelerinin ortak bir koruma kararı almaları, tedbirleri hayata geçirmeleri çok önemlidir” dedi.
İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.