Dolar 32,5941
Euro 34,7657
Altın 2.419,89
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Samsun Tabip Odası’ndan sert tepki

Samsun’da Tabipler Odası öncülüğünde bir araya gelen muayene hekimleri, ‘Özel Hastane Yönetmeliği’ne sert tepki gösterdi

Samsun Tabip Odası’ndan sert tepki
REKLAM ALANI
20 Ekim 2022 17:37

Samsun’da muayene hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Özel Hastane Yönetmeliği’ni değerlendirdi. Samsun Tabip Odası‘nda gerçekleştirilen ve Tabip Odası yöneticilerinin de yer aldığı değerlendirme toplantısı sonrası yeni yönetmeliğe sert tepki gösterilerek, “Muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz” denildi.

tabip odası
Toplantıya kısa bir giriş konuşmasıyla başlayan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliği başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yaptığı sunumla kanuna dair bilgiler veren Dr. Ömer Faysal Çadır, katılımcı hekimlerle karşılıklı soru cevap ve sohbet şeklinde geçen değerlendirmelerde de bulundu.

tabip odası

HASTA MAHREMİYETİ VE HEKİM SEÇME HAKKI İHLALİ
Toplantı bitiminde de hekimler toplu olarak, ‘Muayenehane Hekimlerinin Serbest Çalışma Hakkı Kısıtlanamaz( başlıklı basın açıklamasını gerçekleştirdi. Basın açıklamasında kısaca şu görüşler dile getirildi:

“Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkansız hale getirdi. Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı anlaşılamadığı gibi Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklanamadı. Bu yönetmelik değişikliği muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edecek niteliktedir.

tabip odası

‘BOŞ UZMAN HEKİM KADROSU’ ŞARTI
Yapılan yönetmelik değişiklikleri ile
-Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir.
-Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak %15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacaktır.
-Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecektir.

tabip odası

4 BİNİ İSTANBUL’DA 7 BİN HEKİM
Bu düzenlemelere göre 4 bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle sözleşme yapabilecektir. Bu durum, mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden meslektaşlarımızın çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına gelmektedir.
Son zamanlarda hekimlerin gerek özel hastanelerde şirket kurarak çalışmaya zorlanmaları ve hak kayıplarına uğramaları, gerekse kamudaki çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet artışı nedeniyle muayenehanede serbest çalışmaya yöneldiği bilinmektedir.

Hekimler, büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istenmektedir. Sağlık Bakanlığı’nı; Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmeye ve ilgili yönetmelik değişikliklerini iptale çağırıyoruz.”

Fatma SINAN

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.