Dolar 32,4950
Euro 34,5933
Altın 2.480,51
BİST 9.567,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Üretici dibe vurdu

Bafra Ovası’nda yazlık ürünleri hasadı biterken kışlık ürünleri başlandı

Üretici dibe vurdu
REKLAM ALANI
1 Ağustos 2019 12:39

Samsun’un Bafra İlçesi, Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olan Bafra Ovasında toplam bu sene 75 bin dekar alana yapılan yaz ürünlerinin hasadına devam edilirken, 80 bin dekar alanda yapılacak olan kışlık ürünlerinin ekimine de başlandı


“ÜRETİCİ YAZ-KIŞ YOĞUN TEMPODA”
Türbe Mahallesinde ( köyünde) üreticilik yapan 60 yaşındaki Ayhan Çelik tam 50 yıldır üretici olduğunu belirten Çelik, 10 yaşından beri babamızın, atalarımızın ve büyüklerimizin yanında başlamış olduğumuz işi sıkı şekilde sarılarak bu yaşımıza kadar hep tarlalarda çalışarak geldik. Üretici olmak zor bir iş ve zanaat işidir. Ama ben ve ailemle bu zor işi ve zanaatı severek yapıyoruz, çünkü geçim kaynağımız bu verimli topraklarımızdır. Üreticiler tempo yaz ve kış hiç bitmeden yoğun şekilde devam ediyor. Bafra Ovası’nda üreticiler yaz ürünlerin hasadına devam ederken, bir yandan da kışlık ürünlerini tarlaya ekmeye başladığını söyleyen Çelik, bu yaz sezon başında 50 dönüm üzerine ekmiş olduğumuz başta buğday, karpuz, kavun, domates, bamya, fasulye, acı-tatlı biber, dolmalık biber, patlıcan ve Mısır’ın hasadına devam edilirken, kırmızı salçalık kırmızıbiberin hasadına ise 15 Ağustostan sonra başlayacak.
“ÜRETİCİYE DUR DURAK YOK”
Yaz ürünlerinin hasadı devam ederken, hasadı tamamlanmış olup biten ürünümüzün yerine ise Kışlık ürünlerin ekimi üreticiler tarafından ekilmeye başlandı. Ekibine başlanan Kışlık Ürünler içinde Kırmızı- beyaz lahana, pırasa, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, Kereviz, Kırmızı-beyaz turp ve ıspanak üreticiler tarafından ekimi yapıldı. Bunların da hasadına Eylül ayı sonlarında başlanacak.
“EMEĞİMİZ KARŞILIĞI YOK”
Yazın kavurucu sıcağı kışın ise yağmurlu soğuk hava da tarlada çalışmanın zorluklarından bahseden Çelik; Yazın o kavurucu sıcağında, kışında yağmurlu soğuk havalar da tarlada çalışmak o kadar zor ki bir de emeğimizin karşılığını alamayınca yıkılıyoruz. Bu da oluyor ki ne ekim yaptığımız toprak dinlenebiliyor, nede biz üreticiler dinlenebiliyor, dur durak yok üreticiye bir de bunun karşılığını alabilsek. Üreticinin en büyük sıkıntısı yaz kış çalışmanın emeğinin karşılığını alamayınca insan her şeyden soğuyor. Bu sene yaz ürünlerinde geçen sezon olduğu gibi karpuz bizleri fiyat konusunda üzdü. Sezonun başında açılışa iyi fiyatla başlayan karpuz şu an hal çıkışı 15 kuruşa kadar indi. Bu demek ki bu sene karpuz üreticisi dibe vurdu zarar etmiş görünüyor. Karpuz da hasadı devam ediyor ilerleyin günlerde karpuzun hal çıkış fiyatları değişir umut ediyoruz. Şu an karpuzunu geç eken üretici arkadaşlarımız var halen hasada başlamadı, Ağustos ayı içinde hasada başlayacaklar inşallah karpuz fiyatları böyle gitmez. Geçen sezon olduğu gibi bu sezonda Kavun, domates, acı- tatlı biber, dolmalık biber, bamya, patlıcan ve mısır hasadında çok şükür olsun zarar etmedik ama fazla da kar edemedik giderde fiyatların yüksek olmasından dolayı.


“DEVLET ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKSIN”
Biz üreticilerin anlam veremediği bir konuda Devlet neden üreciiye sahip çıkmıyor diye soran Çelik; Devlet’in neden ve hale başta Mazot olmak üzere üreticinin temel ihtiyaçları olan, gübre, ilaç, fide masrafları konusunda neden Üreticiye yardımcı olmuyor” anlamış değiliz. Zaten Üretici olarak en büyük sıkıntımız masrafların altında ezildiğimiz konu mazot, gübre, ilaç, fide fiyatlarının yüksek olması.
Bu konu da Devletimizden yardım beklerken, üretici olarak artık bu şimdiye kadar çözülmeyen sorunun çözmesini istiyoruz. Eğer bu sorun böyle devam ederse ileride üretici bulamayacaklar, çünkü herkesin dayanma gücü gittikçe azalıyor ifadelerini kullandı.

haber: Ebubekir Yılmaz

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.