Dolar 32,3775
Euro 35,0510
Altın 2.326,39
BİST 9.080,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Devlete Olan Borçlarda Müruru Zaman, Zaman Aşımı 5 Yıl

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nin yayımladığı yeni tebliğe göre tahsil edilmeyen kamu alacaklarının zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi. Devlete borçlu vatandaş veya şirketlerden beş yıl içinde tahsil edilemeyen tüm alacaklar silinecek

Devlete Olan Borçlarda Müruru Zaman, Zaman Aşımı 5 Yıl
REKLAM ALANI
13 Kasım 2017 18:38

16 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tahsilat Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile tahsil edilemeyen kamu alacaklarının zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlendi. Borçlu vatandaşlardan ya da şirketlerden 5 yıl içinde tahsil edilemeyen tüm alacaklar silinecek. Buraya kadar her şey borçlu vatandaşlar ve şirketlerin lehine görünüyor fakat vergi borçlarında durum biraz farklı.

Bu tebliğin şirketler ve vatandaşlar için çok avantajlı düzenlemeler getiriyor ve  yayımlanan tebliğe göre kamu alacaklarının vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrayacağını dile getiriliyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse“2016 yılında ödenmesi gereken bir kamu borcunun 2016 yılında ödenmemesi durumunda, bu borçla ilgili zamanaşımı 2017 takvim yılının başından itibaren işlemeye başlayacak ve 31.12.2022 tarihinde sona erecek. Böylece süresi içinde tahsil edilemeyen borç devlet tarafından silinmiş olacak.” diyor.

Ancak vergi borçlarında durumun diğer kamu borçlarından biraz farklı olduğunu ve zaman aşımı süresinin dolmasına çok kısa bir süre kala borçlu mükellefler adına 1′ er liralık ödemeler yapıldığını ve bu sayede zamanaşımı süresinin kesildiğini belirten Çetinkaya “zaman aşımı süresinin kesilmesi de zaman aşımı süresinin durdurulmasından farklı bir durumdur, yani zaman aşımının kesilmesi sürenin en baştan yeniden başlamasıdır.” diyor.

Peki bir mükellef kendisine hiç bir fayda sağlamayan 1 liralık ödemeyi niye yapsın?

Avukatlar bu soruyu “Bu durum öncelikle hayatın olağan akışına aykırıdır. 5 yıla yakın bir süre ekonomik imkansızlık veya farklı sebeplerle devlete borcunu ödeyemeyen vatandaşın zaman aşımı süresinin dolmasına kısa bir süre kala 1 liralık ödeme yapması akla ve mantığa aykırı bir durum olmasına rağmen uygulamada bu duruma sıkça rastlanmaktadır. Bunun asıl nedeni vergi dairesi çalışanlarının zaman aşımını kesmek için mükellefler adına bu parayı yatırıyor olması. Eskiden bu paraları vergi dairesi memurları kendi aralarında 1’er lira toplayarak ödüyorlardı. Fakat bilgisayar sistemine geçildikten sonra vergi dairesi memurları tahsilattan arta kalan çok küçük miktarlardaki (kuruş bazında) kaydi paraları zaman aşımına uğrayacak hesaplara eşit miktarda mahsup ederek zaman aşımını kesiyorlar. Bunu yapmalarının nedeni ise onları denetleyen üstleri tarafından yapılan baskı. Halbuki bu paraların tahsil edilememesine vergi memurları değil, zaman zaman mükelleflerin art niyetleri ve kurumlar arası iletişimsizlik neden olmaktadır.” diyerek cevaplıyor.

Devletin bu yasayı çıkarma nedeni ne o zaman?

Devletin bu yasayı çıkarırken ki asıl amacının da tam olarak reel alacağının ne kadar olduğunu belirlemek olduğu dile getiriliyor. Zaman aşımına uğraması engellenen bu alacakların devleti de yanılttığını söyleniyor. Tahsil kabiliyeti olmamasına rağmen devletin hala alacak bakiyesi altında yer almaya devam eden bu tür alacakların bütçe hesaplamalarında da yanılgıya neden olduğunu ve bu yüzden Maliye Bakanlığı’nın acilen bu konuya bir çözüm bulması gerektiğini ısrarla ifade ediyor. Vatandaşa tanınan bu hakkın vatandaş tarafından kullanılmasının önüne geçen ve uygulamada sıkça rastlanan bu duruma bir an önce son verilmesinin hukuka olan güvenin sarsılmaması adına çok önemli olduğu belirtiliyor.

Zaman aşımının vatandaşa sağladığı yarar nedir?

Tahsili zaman aşımına uğrayan alacağın Borçlar Kanunu hükümlerine göre eksik borç haline geldiğini de değinilerek, bu borçlarda da bir borcun söz konusu olduğunu fakat borçlu kendi isteği ile ödeme yaparsa bu ödemenin geçerli olacağını söylüyor. Avukatlar “Bu tür borçlar, alacaklı tarafından talep ve dava edilemeyen borçlardır. Yani zaman aşımına uğramış bir alacağı devlet dahi olsa zorla alamaz. Bu durumda olan vatandaşlar haklarını mutlaka hukuki yollardan aramalı” diyerek sözlerini bitiriyor. Bu tür zaman aşımına uğrayan borçları nedeniyle 1 liralık yatıralan bu paralar için vatandaşa hukuk yolu açık.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.