Dolar 32,5633
Euro 34,9764
Altın 2.428,67
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

‘İHANETTİR, İNSAFSIZLIKTIR!..’

Samsun Marina Dayanışması Platformu, Büyükşehir Belediyesi’nin Kurupelit Marina’yı yıkma kararına karşı çıkarak, “Yapboz mantığıyla kamu kaynaklarını heba ediyorlar” açıklamasında bulundu

‘İHANETTİR, İNSAFSIZLIKTIR!..’
REKLAM ALANI
26 Mayıs 2022 14:50

Samsun’da bir grup meslek odası, dernek, sivil toplum kuruluşu ve vatandaşın oluşturduğu Samsun Marina Dayanışma Platformu, düzenlediği basın toplantısıyla Kurupelit Marina’nın yıkılmasına karşı çıktı. Platformdan yapılan açıklamada Büyükşehir Belediyesi, ‘Kamu kaynaklarını heba etmekle’ suçlandı.

Samsun Marina Dayanışma Platformu adına basın açıklamasında bulunan Sözvü Dr. Nedim Ecevit, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yapboz mantığıyla kamu kaynaklarını heba edeceğini öne sürdü. 0Nedim Ecevit, Mustafa Demir’in marinayı yıkacağını açıklamasının ‘şehir-deniz ilişkisinin ölüm fermanını hazırlamak’ olduğunu öne sürdü.

HATALI YAPILAŞMA, TALAN VE RANT
Marina Dayanışma Plaformu Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, açıklamasında ayrıca şu görüşlere de yer verdi:

“Samsun şehrimize önem veriyoruz, bu şehri seviyoruz. Kıyılarımızın, keyfiyete, hatalı yapılaşmaya, talana ve ranta kurban edilmesinden endişe duyuyoruz. Samsun’un, çevre, kültür, ekonomi, sosyal yaşam ve yönetişim başta olmak üzere çağdaş kentleşme normları bakımından Dünya’daki emsallerini yakalayan bir şehir olmasını arzu ediyoruz.

MARİNAYA KÜÇÜK DOKUNUŞLAR YETER
Bugün gündemimiz olan, 2011-2015 yılları arasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından, bilimsel ve teknik veriler öncelenmeden planlanan Kurupelit Marina, tasarımının hatalı olduğu yönünde yapılan tüm itirazlar görmezden gelinerek ve kamu kaynakları tüketilerek, yaklaşık 7,8 milyon dolar (bugünkü karşılığı 125 milyon TL) harcanarak yapılmıştır. Marina, küçük dokunuşlarla, düzeltilerek kullanılabilir hale getirilmediğinden ve Belediye asli görevi olan düzenli temizleme işlemini yapmadığından, buradaki durgun alanda çevre kirliliği oluşmaya başlamıştır.

DENİZİN ÖLÜM FERMANINI HAZIRLADI
Gelinen noktada, bilindiği gibi, 18.05.2022 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir tarafından çalışmalarına başlandığı bildirilen, ihalesi yapılan bir proje, Samsun Büyükşehir Belediye meclisinde dile getirilmiştir. Bu proje kapsamında, Kurupelit Yat Limanı’nın mevcut kullanım alanlarının yıkılacağı, büyük bir bölümünün dolgu yapılacağı ve daha kuzeyde yine kara ile bağlantılı bir mendirek yapılarak yeni bir yat limanı tesis edileceği alenen açıklanmıştır. Bu açıklama, ‘bu şehrin denizinin ve şehir-deniz ilişkisinin ölüm fermanını hazırladık’ demektir.

AKILLA, İZAN İZAH EDİLEMEZ
Dolguların kıyılarımıza verdiği hasarlar ve ekonomik kayıplar ortadayken, Kurupelit Yat Limanı’nın doldurulması ve bu dolgunun önüne, ötelenmiş başka bir yat limanı yapılmasının, şehrimiz ve kıyılarımız için, daha iyi olacağını söylemek mümkün değildir. Yaşam alanlarımıza, oldubitti anlayışıyla, kondurulan hatalı yapıların son aşamada duyurulması akıl, izan, sağduyu ile izah edilebilecek bir durum da değildir. Bu şehrimize ihanettir, insafsızlıktır.”

YAPBOZ MANTIĞI İLE DAHA DA HATALISI
“Tasarlanan bu yeni girişim, harcanmış ve harcanacak olan milyonlarca liranın savurganlığı olacağı gibi, çok daha önemlisi, kıyılarımızı kaybetmeye ve denizimizi kirletmeye neden olacaktır” ifadelerini kullanan Der. Nedim Ecevit, “Tüm bilimsel yaklaşımlar ve kamu yararı dikkate alındığında, yapılması planlanan bu yeni projenin, kıyıların doğu yönlü erozyonunu tetikleyeceği ve Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip, Samsun’umuzun doğal oluşumunu yok edeceği,
mevcut marina yapı alanına şimdiye kadar harcanan kamu kaynaklarının heba edilmiş olacağı, ayrıca yapboz mantığı ile daha hatalı bir projeyle daha fazlasının harcanacağı, çevreyi olumsuz etkileyecek böyle bir projede, idari hukuka uygunluk ve kamu yararı olamayacağı, bırakalım kamu yararını, yapılan işlemlerde ciddi kamu zararlarının olduğu ortadadır” dedi.

DOĞA VE KIYILARIMIZ HEBA EDİLEMEZ
Dr. Nedim Ecevit, açıklamasının son bölümünde ise şunları dile getirdi:

“Biliyoruz ki, mevcut yapının, Karadeniz’in en güzel kumsallarına, doğal kıyı yapısına zarar vermeden, kullanıma uygun hale getirilmesi mümkündür. Bu kentin geleceğine dair, geri dönüşü olmayan, kenti değiştirecek kararlar alınırken, bilimsel veriler ve metotlar kullanılarak tasarlanması, tüm çevresel etki değerlendirmelerinin şeffaf bir şekilde yapılması, önem arz etmektedir. Ancak, beton ve rant sever yerel yöneticiler, kendi meclis üyelerine bile, bilgi verme, onların görüşlerini dinleme gereği de duymamaktadır. Bu acı tabloyu, başına buyruk anlayışı buradan Samsun halkının takdirine sunuyoruz. Yapılan hatalardan ders almak yerine ısrarcı olup, kıt ülke kaynaklarıyla yapılacak yeni öteleme projesi ile, şehrin doğa ve kıyılarının heba edilmesini kabul edilemez olarak görmekteyiz.

MUSTAFA DEMİR’E ‘MESLEK DİSİPLİNİ’ HATIRLATMASI
Bu nedenle, kendisi de bir teknik meslek disiplini mensubu olan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir’i yukarıda izah ettiğimiz hususlara uygun davranmaya, doğanın ve insanımızın dengesini bozacak rant alanları yaratmak yerine Meslek Odaları, Samsun halkı ve bilimsel kurumlar ile iş birliği içerisinde ekonomik, estetik, emniyetli ve ekolojik projeler geliştirmeye davet ediyoruz.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.