Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar “Çiftçi zaten mağdur”

Samsun Ziraat Odaları Başkanları İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar’ı TBMM’deki makamında ziyaret etti.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar “Çiftçi zaten mağdur”
REKLAM ALANI
20 Ocak 2020 20:10 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 20:11

“BİR DE SİZ VURMAYIN”

Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü öncülüğünde ziyarete gelen 10 oda başkanı; çiftçi kredilerinin afaki faiz oranlarından, borçların yapılandırılmamasına, afet yaşayan çiftçilerin borçlarının devlet eliyle ertelenmesi gerektiğinden üretebilmek için kullandıkları elektrikte yaşadıkları sıkıntılara kadar birçok konuya değindiler.

“ALGI VAR, VAAT VAR, İCRAAT YOK”
Yaşar, “2019 yılında borçlarının yapılandırılması ile ilgili güçlü bir algı oluşturulmuş, geleceğe dönük herhangi bir afet olur ise borçların erteleneceği söylenmişti; ancak bugüne kadar hiçbir gelişme olmadı” diyerek dert yanan Ziraat Odası Başkanlarına, “Üreticinin konut sahiplerine oranla yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanması çok mantıksız. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlarının derhal düşürülmesi gerekli. Sizin de dediğiniz gibi gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkatte alınarak yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılmalıdır. Üreticilerimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak elektrik dağıtım şirketleri tarafından gerekli kolaylık sağlanmalıdır. Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Biz bütün bu talep ve beklentileriniz için elimizden geleni yapacak, üreticimize sahip çıkacağız” dedi.

“DESTEK DEĞİL TEFECİLİK”
Çiftçi sorunlarının ve ne yapılması gerektiğinin konuşulduğu ziyarette, çiftçinin ortağı olduğu bir yapının mağduru olmasının üzüntü verici olduğunun bir kez daha altın çizen Yaşar, Ziraat Odası Başkanlarının bu konudaki dertlerini de dinledikten sonra şu ifadeleri kulandı;
“Yakından takip ettiğim ve ne yapmamız gerekiyorsa yapmanın gayreti içinde olduğum bir konu. Faiz oranlarına bakıldığında resmen çiftçimize tefecilik yapıldığını görüyoruz. 2018-2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5, Ziraat Bankası’ndan da yüzde 16’lara ulaşan faiz oraları ile kredi çekebilen çiftçimiz, bugün can çekişiyor. Çiftçimizin ödenmesi çok zor krediler yüzünden üretimi durma noktasına gelmiştir. Bu faiz oranları hangi akla mantığa sığar. Ayrıca Ziraat Bankası’nın diğerlerinden daha düşük vermesine de aldanmayın. Çünkü o da verdiği kredinin bir kısmını nakit bir kısmını da çiftçiye girdi alımı için vermiş olduğu çiftçi kartına yüklemektedir. Bunun dışına bir de çiftçiye hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek gibi ilave masrafları da yaptırmaktadır. Çiftçinin üretmesini istiyorlarsa bütün bu durumların derhal ortadan kalkması lazım.”

“KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ”
Yaşar, çiftçi sorunlarıyla ilgili meclise kanun teklifi sunduğunu ve haftaya mecliste konuşarak dile getireceği sorunların ardından teklifin meclis onayına sunulacağını da sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.