Dolar 32,4831
Euro 34,5443
Altın 2.475,04
BİST 9.526,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

‘TAZMİNAT’ İSYANI!

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası(BES) Samsun Şubesi üyeleri, ‘Adalet Hizmetleri Tazminatı’ düzenlemesine tepki gösterek, “Bu durum kamu emekçileri arasında eşitsizliğe yol açtı” dedi

‘TAZMİNAT’ İSYANI!
REKLAM ALANI
26 Ocak 2022 18:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na(KESK) bağlı BES’in Samsun Şubesi üyesi bir grup, düzenledikleri basın açıklamasıyla ‘Adalet Hizmetleri Tazminatı’ düzenlemesine tepki gösterdi. BES üyeleri, düzenlemenin kamu emekçileri arasında eşitsizliğe yol açtığını savundu.

SUSTURMA, SİNDİRME, KORKUTMA
Samsun Adalet Sarayı önünde bir araya gelen BES üyeleri adına basın açıklamasını Şube Hukuk ve TİS(Toplu İş Sözleşmesi) Sekreteri Bahtiyar Akıncı okudu. “Ülke tarihimizin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birini yaşıyoruz” diye başlayan basın açıklamasında ayrıca şu görüşlere de yer verildi:

“Gıda ürünlerinden doğal gaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar emeği ile geçinen geniş toplum kesimlerine hayatlarını sürdürülemez hale getirdi. İktidar, muhalif kurum ve yapıları susturarak, sindirerek ve korkutarak işlevsizleştirmek ve sonuç olarak etkisizleştirmek için devletin tüm olanaklarını kurumlarını kullanmaktan geri kalmıyor.

HALK, HER GÜN DAHA DA YOKSULLAŞIYOR
Güvenirliliğini tamamen yitirmiş olan TÜİK in açıkladığı enflasyon oranlarına dayanılarak yapılan ücret artışları halkın her geçen gün daha fazla yoksullaşmasına neden oluyor. Daha yılın ilk günlerinde gelen zamlar ve vergi oranlarındaki artışlar nedeniyle asgari ücrete, memur maaşlarına ve emeklilere yapılan göstermelik maaşlar daha emekçilerin cebine girmeden eriyip gitmiştir.

ADALET HİZMETLERİ TAZMİNATI
Hükümet ile sarı sendikaların kol kola birlikte saf tuttuğu 25 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde Adalet Bakanlığı’na bağlı birimlerde çalışan tüm sözleşmeli (4-b li) personel ile birlikte teknisyenlere, pedagoglara, sosyal hizmet uzmanlarına, doktorlara, hemşirelere, eğitimcilere Adalet Bakanlığı personeli olarak bir bakıma adalet için hizmet etmelerine rağmen ‘adalet hizmetleri tazminatı’ ödenmemesi büyük haksızlık ve iş barışını bozan, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı bir uygulamadır.

ANAYASAL HAKLAR İHLAL EDİLDİ
İmzalanan adalet hizmetleri tazminatı bölümünde yer alan oranlar İzmir, Ankara, İstanbul için 15 puan, diğer büyük şehirler için 10 puan ve geriye kalan tüm şehirler için 5 puan olarak artırımlı uygulanır denilmektedir. Yetkili oldukları dönemlerde kazanım ve haklarımızı belli bir gruba, parçalara, bölümlere, kısımlara, alanlara ayırmakta uzmanlaşan hükümet ve sarı sendikalar bu süreçte kamu emekçilerinin tamamını kapsayacak hiçbir hak ve kazanıma imza atmamıştır. Bu durum kamu emekçilerinin çalışma barışını bozmakta olup personel arasında ayrımcılığa yol açmaktadır.
Ayrıca aynı işi ve hizmeti yapmakta olan kamu emekçileri arasında eşitsizliğe yol açan bu durum, Anayasamızda yer alan ‘Hukuk Devleti‘ ilkesinin doğal sonucu olarak idarenin tüm eylem ve işlemlerinde aynı durumda olanlar için ‘eşit davranma yükümlülüğü’nün ihlali anlamına gelen ve Adalet Bakanlığına bağlı birimlerde çalışan tüm sözleşmeli personel ile birlikte teknisyenler, pedagoglar, sosyal hizmet uzmanları, doktorlar, hemşireler, eğitimciler gibi meslek grupları Adalet Hizmetleri tazminatından muaf tutularak, Anayasal hakları ihlal edilerek mağdur edilmişlerdir.”

Açıklamanın son bölümünde ise, “Acilen bu mağduriyet giderilmeli, aynı işi yapan aynı yerde çalışanlar arasında eşitsizlik, uygunsuzluk ve iş barışı bozgunculuğuna son verilmelidir” denildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.