Dolar 32,5169
Euro 34,9742
Altın 2.438,92
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

‘TERME’Yİ KİMSE AYIRAMAZ!..’

Ordu’nun Ünye İlçesi’nin, Türkiye’de ‘yeni iller’ arasına katılması gündeme getirilirken Samsun’un 2 ilçesinin yeni ile katılacağı iddiaları da yeniden alevlendi

‘TERME’Yİ KİMSE AYIRAMAZ!..’
REKLAM ALANI
20 Haziran 2023 09:30 | Son Güncellenme: 19 Haziran 2023 22:25

‘Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında 100 İl’ hedefi doğrultusunda Ordu’nun Ünye İlçesi’nin ‘il’ yapılacağı ve Samsun’un Terme ile Salıpazarı ilçelerinin Ünye’ye bağlanacağı şeklinde ortaya atılan iddialar, büyük tartışma yarattı. özellikle halk arasında yaygın bir şekilde tartışılan bu durum üzerine bir açıklamada bulunan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Böyle bir durum ihtimal dahilinde değil. Terme’yi Samsun’da ayıramazlar” dedi.

Başkan Ali Kılıç noktayı koydu:

DEVLET BAHÇELİ GÜNDEME GETİRDİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümünde 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” sözleri sonrası il olabilecek ilçeler kamuoyunda tartışma konusu oldu. Bahçeli’nin açıklamasının ardından hangi ilçelerin il olacağı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.

ÜNYE’YE HANGİ İLÇELER BAĞLANIR?
Türkiye’de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler, kamuoyunda tartışılmaya, listeler yapılmaya başlandı. İl yapılacak ilçeler arasında ismi öne çıkan kentlerden birisi de Ordu’ya bağlı Ünye. Ünye’nin gündeme gelmesiyle birlikte hangi ilçelerinde bu yeni ile bağlanacağı da tartışmaları beraberinde getirdi.

Başkan Ali Kılıç noktayı koydu:

İMZA KAMPANYASI BAŞLATMIŞLARDI
Geçtiğimiz yıl Ünye’de sivil toplum örgütlerinin ‘il olmak’ için başlattığı kampanya ile Samsun’un Terme ve Salıpazarı ilçelerini de Ünye’ye dahil edilmiş şekilde gösterilen harita yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar arasında Terme’nin ve Salıpazarı ilçelerinin Ünye’ye bağlanıp bağlanmayacağı sıkça tartışılmaya başlandı.

Başkan Ali Kılıç noktayı koydu:

TERMELİ BAŞKAN NOKTAYI KOYDU
Konuyla ilgili olarak Yenigün Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, son derece çarpıcı ifadeler kullandı. Ali Kılıç, kısaca şunları söyledi:

“Bir mahallenin ilçeden, bir ilçenin ilden kopmasının önemli kriterleri vardır. Sadece nüfusa bakarak böyle bir şeyin gerçekleşmesi söz konusu olamaz. O zaman Çarşamba’yı da, 140 bin nüfusu aşan Bafra’yı da il yapmamız gerekir. Ünye’nin hemen dibinde Fatsa var. Fatsa’yı ne yapacaksınız? Ünye ile Fatsa arasındaki rekabetten dolayı bile Ünye’nin il yapılacağını zannetmiyorum.

Başkan Ali Kılıç noktayı koydu:

‘TERME’Yİ KİMSE SAMSUN’DAN KOPARAMAZ’
Olası bir Ünye’nin il olması durumunda Salıpazarı’nı, Terme’yi kimse Samsun’dan koparmaz, koparamaz. Kimse Termelileri, Salıpazarlıları bu memnuniyetsizliğe mahkum etmez. Terme olarak biz Muratlı Mahallesi’nin bizden kopmaması için mücadele veriyoruz. Çarşamba İlçesi Muratlı’ya 3 kilometre yakın diye bu mahalleyi Çarşamba’ya bağlamak doğru olmaz.

‘SOSYAL BEŞER ALIŞKANLARA DİKKAT’
Sadece nüfusu baz alarak bir ilçeli il yapmak Türkiye’deki bütün dengeleri bozar. Ayrıca Terme’yi, Salıpazarı’nı Ünye’ye bağlamaya kalkmak bölgemizin sosyal beşer alışkanlarını da ortadan kaldırmak demektir, ki bu durum da çok büyük sıkıntı yaratır.

‘GÜNDEMİMİZDE BÖYLE BİR ŞEY YOK’
Son olarak, Ünye il mi olacak? Ünye’ye hangi ilçeler bağlanacak? Bunlar bizim sorunumuz değil, bizim gündemimiz de değil. Terme’yi Samsun’da ayıramazsınız, Terme, Samsun’da ayrılmaz.”

İşte il olmaya aday olan ilçeler:

Polatlı, Ankara
Yüksekova, Hakkari
Kahta, Adıyaman
Midyat, Mardin
Siverek, Şanlıurfa
Ergani, Diyarbakır
Cizre, Şırnak
Nazilli, Aydın
Edremit, Balıkesir
Alanya, Antalya
Manavgat, Antalya
Lüleburgaz, Kırklareli
Bandırma, Balıkesir
İskenderun, Hatay
İnegöl, Bursa
Ünye, Ordu
Kozan, Adana
Fethiye, Muğla
Erciş, Van
Tarsus, Mersin
Akhisar, Manisa
Çorlu, Tekirdağ
Ereğli, Konya
Elbistan, Kahramanmaraş

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.