Dolar 32,5577
Euro 34,9065
Altın 2.425,55
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Yaşamın kaynağı suyun önemi

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.

Yaşamın kaynağı suyun önemi
REKLAM ALANI
15 Şubat 2019 10:53

Vücudumuzun yarısından çoğu sudan oluşmaktadır. Hayati fonksiyonların yerine getirilmesi için günlük yeterli su tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı ise kişilerin yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına ve yapılan fiziksel aktivite durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

YETERLİ SU TÜKETİMİNİN FAYDALARI
Yeterli su tüketimi yediğiniz yiyeceklerin daha iyi sindirilmesi ve sonucunda daha iyi bir sindirim sistemi anlamına gelir. Besinler sindirildikten sonra dokulara taşınması ve hücrelerde kullanılması su vasıtası ile olur. Oluşan atıklar suyun yardımı ile idrar ve gaita ile vücuttan uzaklaştırılır. Su, vücut ısısının dengelenmesinde, cildin genç ve canlı görünümünde, eklemlerin kayganlığının sağlanmasında oldukça büyük önemi vardır.
Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik göstermek ile beraber ortalama 2-3 litre arasındadır. Kilogram başına 30-35 ml/günde su tüketilmelidir. Örneğin 70 kg ağırlığındaki bir kişinin günde 2100 ml-2450 ml arasında su gereksinimi vardır.

HANGİ DURUMLARDA SU İHTİYACI ARTAR
Her gün vücudumuz 1500 ml böbreklerden, 500 ml deriden, 300 ml bağırsaklardan ve 300 ml solunum yolu olmak üzere 2-2,5 litre kadar su kaybeder. Bu durumda böbrek, bağırsak ve solunum rahatsızlıkları olan kişilerin günlük su ihtiyacı artar. Terleme, idrar, fiziksel aktivite ve ateşli hastalıklar vücudun su kaybetmesine yol açar. Bu durumlarda su tüketimi artmalıdır. Ayrıca yüksek proteinli ve çok tuzlu beslenmek de su ihtiyacını artırmaktadır.
Vücuttaki su eksikliği idrar renginden de anlaşılmaktadır. Eğer ki idrarınız koyu renkte ise vücuttaki su eksikliğine işarettir. İdrar rengi açık sarı olmalıdır. Bu durumda vücuttaki su dengesi yerindedir.

BAŞ AĞRISI VE HALSİZLİĞİN SEBEBİ YETERSİZ SU TÜKETİMİ OLABİLİR
Yapılan araştırmalarda günlük yeterince su tüketmemek baş ağrısı ve halsizlik olmak üzere; hafızada zayıflık, sürekli uyku hali, taşikardi ve hipotansiyon, kas güçsüzlüğü, ağız kuruluğu, ağız kokusu sorunlarını beraberinde getirebilir.

TAVSİYELER
Yaşam için elzem olan su temiz kaynaklardan karşılanmalıdır.
Aşırı çay ve kahve tüketimi su emilimini engellediğinden dolayı tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu içecekler su yerine kullanılmamalıdır.
Musluk suyu kullanılıyorsa açıldıktan hemen sonra kullanılmamalıdır.
Zeytin, turşu, tuzlu peynir, konserve gibi besin kaynaklarının tüketimi sınırlanmalıdır. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemelidir.
Yetersiz su tüketimi zararlı olduğu gibi aşırı su tüketimi de zararlıdır. Gereğinden çok daha fazla su tüketimi kandaki sodyum oranını düşürebilir.
Öğünlerden önce su tüketimi açlık hissini bastırır ve metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Özellikle fazla kilo problemi yaşayan kişiler uygulamalıdır.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.