Dolar 32,5910
Euro 35,0035
Altın 2.452,35
BİST 9.790,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Dünya’nın En Büyük Havalimanının Açılışı Bugün

Türkiye ve İstanbul’u dünya havacılık sektöründe liderliğe taşıyacak ‘İstanbul Yeni Havalimanı’ bugün açılıyor.

Dünya’nın En Büyük Havalimanının Açılışı Bugün
REKLAM ALANI
29 Ekim 2018 16:51 | Son Güncellenme: 29 Ekim 2018 16:56

Havalimanı, kapasitesinden altyapısına, güvenlik sisteminden mimarisine pek çok alanda dünyaya örnek olacak. İlk bölümü bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak havalimanının isminin ne olacağı merak edilirken, tabelada ‘İstanbul Havalimanı’ yazdığı görüldü.

İstanbul yeni havalimanının resmi açılış töreni bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek. Resmi açılış nedeniyle havadan önlemler alındı. Dev merkezin de içinde olduğu büyük bir alana uçuş yasağı getirildi. NOTAM olarak adlandırılan havacıları bilgilendirme notunda 13:00 ile 23:59 saatleri arasında bölgeye helikopter gibi görerek uçuş yapan (VFR) trafiklerin deÿaralarında olduğu görevli olmayan devlet ve sivil hava araçları trafiklerininÿbölgeye yaklaşmasına, girişine ve kalkışına yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açılışını yapacağı İstanbul Yeni Havalimanı’nda Cumhuriyet Resepsiyonu verecek. Erdoğan’ın yeni havalimanının merakla beklenen ismini de törende açıklaması bekleniyor. Erdoğan, 50’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Üçüncü Havalimanı’nın açılışını yapacak. Havalimanının ilk fazının açılış töreni saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak. Konuşmaların ardından Erdoğan, konuklarla birlikte havalimanının açılış kurdelesini kesecek.

İSMİ MERAK KONUSU

Erdoğan’ın açılış töreninde Yeni Havalimanı’nın merakla beklenen ismini de açıklaması planlanıyor. Merak edilen isim için tabelada ‘İstanbul Havalimanı’ yazdığı görüldü.

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açılacak. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Yeni Havalimanı’nın KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kuruldu.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı.

Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar tamamlanacak.

Havalimanının inşaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede, 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı.

Yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı’nda, 7 gün 24 saat esasına göre olağanüstü bir çalışma sürdürüldü.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK

Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

İstanbul’un kültürel ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanının master plan çalışmaları için oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar ve 500’den fazla mühendis çalışıyor.

Açılışına çok sayıda yabancı konuğun da katılması beklenen havalimanının hizmete girmesinin ardından şirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda KDV dahil 26 milyar avro kira ödeyecek.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı.

250 HAVAYOLU ŞİRKETİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuş gerçekleştirilecek.

İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a yapılacak.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek.

350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.