Dolar 32,3786
Euro 34,6919
Altın 2.429,25
BİST 10.001,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

Bafralılara Sorduk. Doların Artmasının Sebepleri Nelerdir

Bafralı vatandaşlara doları sorduk. Bakalım ne söylemişler

Bafralılara Sorduk. Doların Artmasının Sebepleri Nelerdir
REKLAM ALANI
11 Ağustos 2018 17:23 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2018 13:19

Yenigün Gazetesi olarak Bafralı vatandaşların görüş ve düşüncelerini almak adına bugün de Bafra sokaklarına çıktık. Bafralı vatandaşlara doların artmasının sebepleri nelerdir, sizce yakın zamanda artmaya devam edecek midir ve son olarak da dolar artışı bu şekilde devam ettiği taktirde ne gibi sonuçlar doğurur şeklinde sorduk. Aldığımız cevaplar ise dış güçlerin ülkemiz üzerindeki etkileri ve ülkemiz içerisindeki üretimin olmamasından yanaydı.

TÜRKİYE ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLAR

Oktay Çabık:

Türkiye üzerinde oynanan oyunlar. Türkiye’yi batırmak istemeleri. Türkiye dış ülkeler için çok önemli bir ülke ve hemen hemen her açıdan çok önemli bir yere sahip ülke. Bu sebeplerden ötürü dış güçlerin üzerimizdeki oyunundan dolayı dolar şu anda artmaktadır. İlerleyen zamanlarda da yükselmeye devam edecektir.

BUNLAR AMERİKANIN OYUNU

Nevruz Büyükkeskin:

Başta Amerika olmak üzere İngiltere vb. diğer sömürge ülkelerinin bize karşı kurdukları oyunlar. Bunların yüzünden dolar ülkemizde hızlıca artış gösteriyor. Bunun yanı sıra sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bunların hakkından gelmesi de var. Yani her konuda ülkemizi ezdirmiyor ve ülkemizi onlara karşı çok iyi savunuyor. Bu yüzden dış güçlerin bizlere karşı bir nefreti ve kini var. İlerleyen zamanlarda da dolar sanırım düşecek gibi duruyor.

BİZ ONLARA ASKERLİK YAPMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Necip Ersoy:

Bunun sebebi bizim ülkemizin Amerika’ya karşı gelememesidir. Yani onlar istemediği sürece hareket edemeyecek konuma geldik. Biz onlara askerlik yapmak mecburiyetinde değiliz. Doların bu saatten sonra düşüp düşmemesi de benim için pek önemli değil. Bence bu durum büyük iş adamları için önemli. Fakat dolar bu şekilde artmaya devam ederse kısa bir süre için ekonomik olarak çöküntüye uğrayacağızdır. Tabi biraz da medyanın yalan yanlış haber yapmaları var. Olayı fazla büyütüp abartıp insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Halbuki fazla büyütülecek bir durum yok. Bakın biz değil onlar bizim askerliğimizi yapsa dolar 2.0’a kadar düşer. Bunun için de bizim hükümetimizin ciddi bir şekilde baş kaldırması gerekiyor. Elindeki kozları kullanması gerekiyor.

DEVLETİMİZ EKONOMİK BİR KALKINMADA BULUNMUYOR

Hüseyin Gündoğdu:

Doların artmasının sebebi devletimizin yönetiminde zafiyetin olmasıdır. Devletimiz ekonomik alanda bir kalkınma yapmıyor. Bu sebepten dolayı da dolar günden güne artıyor. Tabi ilerleyen zamanı düşünecek olursak doların artıp veya azalacağını bilemeyiz. Ama bir tahmin yapmak gerekirse bu gidişle dolar artmaya devam edecektir. Ve bu artış gerçekleşirse devletimiz açısından büyük bir kayıp yaşanmaya başlar. Bu kayıptan kastım, ekonomik alanda büyük çöküntü yaşarız. Toparlaması çok zor olan bir çöküntü olur. Ama bu çöküntüden insanlar nasıl etkilenir bilmiyorum fakat bence etkilenmemeliler. Çünkü yüzde 50’lik bir kesim ekonomiden memnun ki başımıza bu hükümeti getirdi.

ÜLKEMİZ ONLARIN ÜLKELERİNDEN DAHA İYİ KONUMDA

Ramazan Alkan:

Doların armasındaki sebep kafamızdaki insan. Yani Recep Tayyip Erdoğan. Bunun da sebebi Recep Tayyip Erdoğan’ın gitmesini isteyen dış güçler var. Peki neden gitmesini istiyorlar. Çünkü ekonomik alanda ülkemizi onların ülkelerinden daha iyi bir hale getirdiği için. İlerleyen günlerde doların azalma söz konusu olamaz. Olduğu gibi de kalmaz. Tam tersine artmaya devam eder. Fakat biz kendi elimizdeki imkanları değerlendirmeyi bilirsek ve el ele verirde bir olursak dolara da ihtiyacımız olmaz. Ne kadar artarsa artsın kendi başımızın çaresine bakarsak her şekilde üstesinden geliriz.  Oyuna gelmediğimiz taktirde vatandaşımıza da ülkemize de hiçbir şey olmaz.

GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMİYOR

Süleyman Çakıroğlu:

Her şeye her şekilde her konuda kafa tutarsan olacağı buydu. Ve bu şekilde devam ederse de dolar artmaya devam edecektir. Bunun sonucunda ise ülkemize çok büyük zarar gelir. Ekonomik alandan başlayan bu zarar her alanda bizi etkiler. Mesela 10 gün önce çamaşır makinesi alacaktım. Fiyatı 1950 TL idi şimdi ise 2300 TL olmuş. Buyurun buradan yakın. Görünen köy kılavuz istemiyor ki.

DOLAR ARTARSA SUÇTA ARTAR

Oğuzhan Kaplan:

Doların artması birçok sebebe dayanır. Bunların birincisi Türk parasının değer kaybetmesinden kaynaklanır. Türk parasının değer kaybetmesinin temel sebebi ise, üretimdir. Ülkemize baktığımızda kendi üretimimizi yapamıyoruz. İthalat ve ihracat talebini karşılayamadığımız sürece dolar artmaya devam eder.  Bugün, hemen hemen kullandığımız bütün ürünlerin üretim yeri yurt dışı olmasıdır. Yani ithal etmemizdir. Ve biz o ürünlerin hepsini dolar bazından alıyoruz. Hal böyle olunca doların artması azalması bizi çok etkiliyor. Ama ülkemizde ithalattan çok ihracat olsa doların yükselmesi bizi bu şekilde etkilemez. İhracat olduğu taktirde de bu sefer bizim paramız değerlenecek. Çünkü dış ülkeler bizim ürettiğimiz ürünleri almaya başladıklarında bizim paramız onların ülkesinde çok değerli hale gelecek. Bir sonraki sebebimiz ise enflasyon. Enflasyonun yüksek olması da aynı şekilde doların artmasını yani Türk Lirasının değerini kaybetmesi anlamına geliyor. Enflasyonun düşmesi için ise Merkez Bankasının para basması gerekir. Doların düşmesi için Türk parasının piyasa içerisinde artması gerekiyor. Bunun yanı sıra enflasyon oranları tamamen üretici ve tüketicinin elinde. Bizim ülkemiz tarım konusunda avantajlı bir ülke. Böyle bir konumdayken bile biz örneğin domatesi dışarıdan alıyorsak bu ürün fiyatının artmasına sebep olur. Böyle devam ettikçe de enflasyon artar ve o da Türk Lirasının değer kaybetmesine sebep olur. Bunların yanı sıra enerji santrallerimiz var değil mi. İzmir’de elektrik santralimiz var ama santralin kaynağını yani doğal gazını Rusya ve Azerbaycan’dan alıyoruz. Bunlar hep dolar üzerinden alınıyor. Yani ülkemizde enerji kaynakları olsun, gıda ürünleri olsun, ekonomik alanda büyük miktarda dışarıya para ödüyoruz. Bunların olmaması için ilk önce kendi içimizde üretime başlamamız gerekiyor. Sonra dışarıya ihracat yapmamız gerekiyor. Peki doların bu şekilde artması sonucunda ileride ne gibi sonuçlar doğuracak sorusuna gelirsek, dolar arttıkça suç oranı da artar. Çünkü ekonomik alanda kriz yaşarız. Daha da ileriye gidecek olursak milletimiz sefillik yaşamaya başlar. Böyle olunca insanlar yemek ihtiyaçlarını gidermek için suç işlemeye başlar. Mesela çok duyuyorum dış etkenlerin oyunu bu, veya savaş çıkar mı. Dediğim gibi dış etkenlerin bir unsuru yok. Tamamen kendi ülkemizde üretim yapamadığımız için. Savaş çıkar mı sorusuna gelirsek ise çıkar mı bilmiyorum ama iç karışıklığa sebep olur. Bu da ülkemizi güçsüz kılar.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.